De Beste Microfoons
Audio-interferentie vermijden: Tips voor plaatsing van de microfoon

Audio-interferentie vermijden: Tips voor plaatsing van de microfoon

Geplaatst door 13-05-2022 13:14 door Rianne Wesselink

Audio-interferentie - beter bekend als ruis - is een grote zorg voor audioprofessionals. Zelfs met goede apparatuur kan achtergrondruis de kwaliteit van een opname verminderen. Daarom is het voor iedereen die audioproducties maakt essentieel om te weten hoe je audio-interferentie kunt vermijden.

Er zijn een paar manieren om deze storing te verminderen. De belangrijkste daarvan is een goede plaatsing van de microfoon. Door de microfoon goed te plaatsen kun je achtergrondgeluiden aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd schone, professioneel klinkende audio opnemen. Hier volgen een paar tips voor het plaatsen van de microfoon om audio-interferentie te verminderen:

  1. Gebruik de juiste microfoon. Verschillende soorten microfoons zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Een condensatormicrofoon is bijvoorbeeld zeer geschikt voor het opnemen van akoestische instrumenten, terwijl een dynamische microfoon perfect is voor zang.

  2. Plaats de microfoon dicht bij de bron. Hoe dichter de microfoon bij de bron staat, hoe minder tijd en afstand het geluid hoeft af te leggen. Dit vermindert de kans op achtergrondgeluiden en omgevingsecho's.

  3. Gebruik een schokdemper. Een schokdemper is ontworpen om trillingen te verminderen, die het geluid van je opname kunnen beïnvloeden. Als je met een condensatormicrofoon opneemt, is een schokdemper essentieel.

  4. Plaats de microfoon uit de buurt van muren en luchtkanalen. Achtergrondgeluiden kunnen worden veroorzaakt door luchtbewegingen van ventilatoren, luchtkanalen en andere bronnen. Om dit te voorkomen plaats je de microfoon op minstens een meter afstand van elke potentiële geluidsbron.

  5. Houd rekening met de indeling van de ruimte. De indeling van de kamer kan een enorme invloed hebben op het geluid. Het plaatsen van een groot kleed of meubelstuk tussen de microfoon en de muur helpt om ongewenst geluid te absorberen.

  6. Maak gebruik van akoestische schermen. Als je opneemt in een bijzonder lawaaiige omgeving, overweeg dan het gebruik van akoestische schermen om een fysieke barrière te creëren tussen de microfoon en de bron.

Door deze tips op te volgen kun je schonere opnamen maken met zo min mogelijk achtergrondgeluid. Met oefening en de juiste apparatuur kun je elke keer weer professionele opnamen van uitzendkwaliteit maken.